Обширното разследване на френския вестник Льо Монд за корупция в световния

...
Обширното разследване на френския вестник Льо Монд за корупция в световния
Коментари Харесай

Спипаха и легендата Бубка в световна корупционна схема

Обширното следствие на френския вестник " Льо Монд "  за корупция в международния спорт застигна и легендата в овчарския скок Сергей Бубка. Великият украински играч в този момент е вицепрезидент на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) и член на Международния олимпийски комитет, написа Sporta.bg

Украинецът е обвинен в нечисти покупко-продажби, свързани с двама души. Това са синът на някогашния президент на асоциацията Ламин Диак - Папа Масата Диак, както и някогашният ръководител на Руската федерация по лека атлетика (ВФЛА) Валентин Балахничев.

Изданието осведоми, че през юни 2009 година някогашният международен рекордьор в овчарския скок е превел сума от 45 хиляди $ по офшорна сметка в компанията " Ню Милс Инвестмънтс " на остров Сейнт Китс и Невис. От този превод е миропомазан точно Балахничев. Самата офшорка пък е направила същия трансфер към компанията на Папа Масата Диак малко по-рано.

Балахничев го отнесе още през 2015, когато подаде оставка като началник на ВФЛА поради допинг абсурда с съветските спортисти. На идната година пък етичната комисия към ИААФ гласоподава неговото доживотно премахване от спорта, напомня bgathletic.com. Папа Масата Диак пък бе разследван за световна корупционна скица, обвързвана с подкупи за семейството на Олимпиадата в Рио 2016.

" Преведените от Бубка средства по никакъв метод не са свързани с провеждането на Олимпийските игри в Рио 2016 ", съобщи изрично Балахничев, потърсен за коментар от съветската организация " Р-Спорт ". " Изобщо е необичайно да се мисли, че аз мога по някакъв метод да повлияя на решението на който и да било от членовете на МОК за провеждането на Олимпиада. Смятам, че всичко се прави, с цел да се навреди на Сергей Бубка. Нито аз, нито Бубка в миналото сме били свързани с тази история ", сигурен е някогашният ръководител на Руската федерация по лека атлетика.

Балахничев твърди, че получените 45 хиляди $ в действителност са били за организация на обичайния атлетически шампионат " Звездите на овчарския скок ", провеждан в Донецк от 1990 година " Преводът на парите беше обвързван с разширение на " Звездите ", за което помагах на Сергей. Опитвахме се да увеличим броя на тези надпревари ", каза той.

Папа Масата Диак пък назова обвиненията  " най-голямата неистина в историята на международния спорт ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР